tirsdag, september 15, 2009

Tannfeens tanntips!


Det kan gå lang tid mellom hver gang jeg formidler "det glade budskap"
siden jeg nå er mer sekretær enn tannpleier.. Min egentlige jobb er å legge ting til rette for at pasienten skal kunne opprettholde en best mulig tannhygiene, og rett og slett mase hull i hodet på dem om hva de må gjøre for at de skal kunne beholde sine egne tenner leeenge! Dine egne tenner er alltid de beste, plastikk-tenner er "no' dritt"..fordi reparerte tenner må stadig repareres og jo mer man reparerer, jo mindre blir det igjen av tanna. Pusser man tenner ordentlig to ganger daglig, bruker tanntråd (eventuelt interdentalbørste e.l) og fluorskyll så er man godt beskyttet. Her er en liten liste med "what-to-dos" og "what-not-to-dos" (for voksne):


What-to-do:
  • Tannpuss X2 daglig. Elektrisk eller manuell, det velger du selv. På apotek kan man få kjøpe innfargingstabletter som skal tygges og farger plakk/belegg mørkerosa. På den måten kan du se om du har pusset godt nok, og eventuelt pusse mer hvis ikke. Er kjempegreit å bruke på barn når de kommer i en alder da de vil eller kan pusse selv (9-11 år), for å sjekke at de klarer det ordentlig.
  • Bruk fluortannkrem, helst 1500 ppm; dette står bak på tannkremen. Men de er som oftest 1450 ppm..Får du after..? Bruk en uten såpestoff!
  • Bruk fluorskyll; en med konsentrasjon på 0,5 mg/ml
  • Blør du i tannkjøttet..? Blødning er tegn på betennelse, og hva gjør man da? Man må fjerne årsaken til betennelsen; bakteriene! Hvordan gjør man det? Bruk tanntråd! Tannkjøttet skal helst se lyserosa ut, være stramt inntil tannen og absolutt ikke blø noenting når man flosser eller pusser.
  • Gå til tannlege eller tannpleier en gang årlig, minst. Eller etter hvor ofte de anbefaler det.
  • Munntørr? Det kan forårsakes av over 500 forskjellige medisiner, så hvis du bruker medisiner, sjekk bivirkning hvis du merker du er tørr i munnen. Spytt er blant annet viktig for å heve pH i munnen etter måltider, og er en beskyttelse mot hull i tennene; karies. Sukkerfri tyggis eller fluortyggis er bra ved munntørrhet.
  • Snop er lov! Men husk; bare en gang i uken..
  • Når du pusser tenner; se hvor du pusser! Pusser du tannen eller tannkjøttet..? Små drag fremfor lange, sånn at busten kommer bedre til i mellomrommene, slik at det blir en lettere jobb for tanntråden å fjerne resten av plakket..Legg børsten litt på skrå oppover mot tannkjøttet, da kommer børsten til litt under tannkjøttet, og fjerner bakteriene som ligger å gjemmer seg der.






What-not-to-do:

  • Ikke puss tennene rett etter du har drukket noe surt (brus, juice, kaffe, te) eller kastet opp.
  • Ikke begynn å fikle med tennene dine hjemme på badet..nei, ikke gjør det! F.eks prøve å skrape tannstein med sakser...gah..Du får det kanskje bort litt, men du ruer samtidig opp tannen (slik at det kjapt kommer tilbake) og skraper vekk emalje. Gå til tannpleier å få det renset bort på en skånsom måte.
  • Ising i tennene? Bleker du tennene, kommer de aller mest sannsynligvis til å ise enda mer..
  • Ikke ha tannbørsten din evig lenge. Begynner bustene å sprike, er det på tide å kjøpe ny. Og vet du hvor mye bakterier du har i munnen?? Du vil nok ikke "gjenbruke" dem ved å bruke en gammel tannbørst?
  • Hvis du har tannregulering må du ikke glemme at det er ekstremt viktig med renhold!! Jeg har selv hatt min reggis i ett år nå, og synes det er et evig mas, men det vil være verdt slitet når alt er over..Har en elektrisk tannbørst med en spesialkost som brukes ved mellomrom og rundt bracketsene ved tannregulering, og den funker kjempebra. Den ser ut som en "solo-børste", og finnes både som manuell børst og som sagt-til elektriske. Innimellom tennene kan man bruke en spesialtanntråd som heter "superfloss".

Det var vel alt for denne gang.. :-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Spamming og usaklige ting slettes. Sånn ellers er du fri til å kommentere som du vil :-)