onsdag, februar 23, 2011

Mine tips til under/etter svangerskap! Del 1: under svangerskapet

Har tenkt på diverse ting og tang som jeg gjerne skulle visst mens jeg gikk gravid, men også ting som jeg hadde hatt masse bruk for å vite til tiden etter fødselen. Derfor tenkte jeg å lage to innlegg om det rett og slett! Dette blir jo tips som er basert på mine meninger og opplevelser, så kanskje noen andre ville ment annerledes..Dette innlegget kan jo også fungere som en påminnelse til meg selv til en eventuell neste gang vi blir gravide..Selv om jeg vil tro at det er litt enklere med nummer to, siden man forhåpentligvis har lært endel etter den første, heh.. Jeg må innrømme at jeg ikke engang hadde skiftet bleie på en bebbis noensinne før jeg skiftet på Lina :-S

Nedenfor er jeg gravid i uke 28..

1. Trening...Vi dro hjem fra Storken etter å vært der 2 lange dager (jeg lengtet hjem til fred og ro..selv om vi kanskje kunne ha godt av flere tips fra personalet der før vi reiste. Minus ammeteknikk..det var de rett og slett ikke så gode på der! Vi snakker såre brystvorter med skorpe på, og ingen som kan si at det faktisk er heeelt normalt å få det! Teite bøker og folk som sier at ammeteknikken er feil når man får såre brystvorter...møkk). På null komma fødsel ble det plutselig vanvittig mye bæring av småtten! Hun gråt, og vi klødde oss i hodet på hvorfor, førstegangsforeldre som vi er, hehe..Vi visste jo ikke hvordan hun fungerte; bruksanvsiningen kom aldri! Tenkte den var festet til morkaken i det minste, men nix. Så der stod vi med en pitteliten skrikende bylt i hendene og visste omtrent ikke bak/fram på ei bleie. Men tilbake til bæringen! Det var kolossalt tungt, død over ryggen; særlig siden jeg nesten ikke trente i det hele tatt den siste måneden før fødselen. Det ble litt tungt den siste tiden, pluss at jeg var fryktelig opptatt med julegaver og juleplanlegging. Permisjonen som starter 3 uker før fødselen var utrolig kjærkommen, og jeg vet ikke om jeg hadde orket å jobbe lengre hvis permisjonen ikke startet da! Så til saken: det aller lureste du kan gjøre for deg selv i svangerskapet er å TRENE. Da forbereder du deg både på å bli tyngre utover i svangerskapet, og enda viktigere; du blir i form til tiden etter fødsel. For den kan være tung! Skal jo ikke snakke for alle men..Siden jeg ikke hadde trent på så lenge var musklene svake, og bare det å gå opp ei lita trapp var som en milelang reise. Det jeg skulle ønske jeg hadde trent er MAGE, RYGG og BEKKEN særlig. Det står jo svart på hvitt i Helsedirektoratets anbefalinger også..og det er tydeligvis en grunn til det! I tillegg er biceps greit å ha litt kraft i..Vet at jeg selv kimset litt av dette da jeg var gravid og tenkte istedet "jaja..det ordner seg nok!". Duste-Siv!


Nedenfor gravid i uke 38..like før!


2. Vektoppgang kommer litt i samme sjanger som trening..Det er ikke meningen at man skal spise for to når man er gravid. Kiloene skal forhåpentligvis av en gang i tiden også, og jo tyngre en er, jo mer slitsomt vil jeg tro de siste månedene av svangerskapet blir, og også tiden etter fødsel. Jeg gikk opp 3 kilo de 2-3 første månedene..Det hjalp nemlig på kvalmen å spise syntes jeg. Heldigvis flatet den kurven seg ut etterhvert, og helt på slutten var jeg 15-16 kilo tyngre enn utgangspunktet. Ikke fryktelig ille, men et par kilo mer enn anbefalingene. Man skal ikke bli altfor opphengt i vekten når man er gravid, men her er en side jeg sammenlignet meg selv litt med, fordi jeg ikke hadde lyst å gå opp for mye. Hadde en god del kilo for mye på kroppen allerede før jeg ble gravid. -Og noen tung og svær bebbis var jeg ikke altfor interessert i å presse ut når den tid kom! Derfor: vær forsiktig med hva du spiser! Bebbisen vil heller ha næring enn tomme kalorier fra sjokkis og snop.


3. Babykunnskap! Jeg skulle ønske jeg hadde åpnet baby-bøkene litt mer enn det jeg gjorde. Jo; jeg var opptatt med skole og jul og..tiltaksløshet kanskje..så det ble lite babylesing. Men hadde jeg lest mer om bebbiser, hadde muligens bekymringene blitt litt mindre! Hvem visste vel at blod i bleien de første dagene er helt normalt?? Jeg trodde jo lille Lina var dødssyk, og kommanderte min kjære til å google. Heldigvis fant vi da ut at det var normalt, phu! Dette stod det jo om i ett av heftene vi fikk med oss fra Storken, men hvem har tid til å lese innimellom søvnløshet og bleieskift, hallo! Derfor: føre var enn bedre etter snar. Eller noe sånt. Les idag; fød imorgen, liksom, hehe!


4. Ammetopper! Blir jeg gravid igjen, kommer jeg kun til å kjøpe topper med ammeåpning på. Du sparer penger, og eventuelt tid. Også slipper du å fryse på magen når du ammer..eller vise de ørtiførti stygge strekkmerkene. Det første en gjør etter en fødsel er ikke akkurat å gå på H&M for å kjøpe seg ammeklær..Jepp, sånne ting kan man bestille på nett; men åååh så greit å ha alt i hus når man kommer hjem fra sykehuset! Hvis du har en venninne som bruker samme klesstørrelse som deg, og hvis hun har vært gravid; så spør om hun har noen gravidklær hun kan låne deg..Jeg lånte plenty av min kjære Ellen. Hvis hun skal ha flere barn, skal hun få tilbake de klærne og flere av de som jeg kjøpte da jeg var gravid. Gravidklær er ikke noe jeg vil bruke for mye penger på rett og slett..


5. Et lite lån. Har du venner eller familie med små..? Kan du eventuelt kjøpe/låne klær eller ting til babyen av dem? Det er bra for både økonomi og miljø! Vi lånte både seng og vippestol, og vi kjøpte masssse brukt-klær av et vennepar. Klær til små bebbiser blir nemlig ikke så veldig slitt at det gjør noe. Det rekker det ikke, siden babyen sannsynligvis kommer til å vokse ut av klærne superraskt! Linaen vår har vokst fra en god del saker og ting allerede..blant annet en kjempenusselig bamse-dress i str. 74 har hun vokst utav (tviler litt på at den faktisk er i den størrelsen, men det er nå hvertfall det som står på lappen..).


6. Ordne ting som kan ordnes før fødsel..Alt som kan ordnes FØR fødselen er greit å få ordnet! Vi snakker ammetåke! F.eks søking av foreldrepenger er greit å ha i boks. Søknader som må sendes ut etter av babyen er født, er greit å ha liggende klar i en haug for seg selv, sånn at det er lett å ordne når den tid kommer til at det kan sendes. Vi måtte f.eks ha fødselsattesten før vi kunne søke stipend fra lånekassen. Fødselsattest med småttens personnummer må du ha før du kan søke barnehage (hvertfall sånn det er i vår kommune). Under samme punkt kommer vel også rydding og vasking av hus..Vi fikk ikke julepynten vekk før februar var her, doh! Derfor; la reirbyggings-instinktet slå seg løs!


7. Ordne ting nr. 2: Fyll opp fryseren med masse middager og brød, så er det bare å handle litt pålegg, og vips har dere mat i noen dager etter dere kommer hjem..Jeg ville helst bare ligge i sengen den første uken etter hjemkomst; delvis pga vonde sting her og der som gjorde at det var veldig ugreit å sitte på rompa..grøsse..


8. Før dere plutselig blir flere...Hvis det er en plass du vil reise eller noe du vil gjøre i romantikkens ånd, så har du en sjanse nå til å gjøre det uten å skaffe barnevakt eller å ha bebbisen med på slep, hehe. Men vær forsiktig med maten hvis du reiser..Da jeg var i Tyrkia i 5.-6. måned var jeg livredd for å spise noe som kunne være farlig. Hadde hun blitt syk inni magen mens vi var der, tror jeg det kunne gått veldig galt..Null tiltro til utenlands-sykehus gitt..


9. Skaff selvvanningspotter til plantene dine, hihi! Eventuelt oasis til å legge i bunnen på pottene..


10. Nyt måltidene dine! Det gikk et par uker før jeg fikk smakt varm mat igjen etter vi kom hjem. Les: amming. Amming. Og mere amming. Hele tiden gjerne. Det var hvertfall sånn det var for oss..


11. Pakk sykehusbagen i sånn ganske god tid..Sannsynligvis får du IKKE bruk for bøker mens du er der, hehe. Jeg hadde med meg Harry Potter-bok, og trodde seriøst at jeg ville få tid til å lese litt i den..Hahaha! Dumme dama..


12. Kjøp inn mild såpe, f.eks Lactacyd. Er greit å ha å vaske kroppen med og down there..Jeg hadde (og har enda) veldig tørr hud, noe som jeg ikke er vant til! Kviseguri; thats me. Eller that was me..Tror den tørre huden er grunnen til at jeg holdt på å klø meg ihjel i en uke. Eller kanskje det var pga endringer i hormoner i kroppen? Ikke vet jeg..Men en mild såpe er uansett lurt å ha!


13. Enda en ting du kan kjøpe inn for å ha i hus: nattbind. Noen STORE noen. Du tar selvfølgelig med deg 2-3 mega-gedigne noen fra føden før du reiser hjem (Tena..), men det er greit med noen litt mindre nattbind etter et par dager.


14. Veldig viktig; hvertfall sånn som jeg opplevde det: Kjøp deg en manuell brystpumpe. Den natten du våkner med melkesprengen fra hælvette, feber og frysninger over hele kroppen og du bare IKKE får varmen i deg uansett antall ullplagg du drar over deg; da kommer du til å være sjeleglad!


15. Tilbake til kosthold! Husk å ta folat hvertfall de 3-4 første månedene, og tran eller skiver med makrell i tomat hver dag..Sånn ellers trenger du ikke mer enn ett eple ekstra om dagen, eller rett rundt 100 kalorier ekstra pr. dag...Dessuten; spiser du ikke grønnsaker så er kanskje tiden kommet for det nå..? Masmas! Jeg syntes det var mye enklere å spise sunt etter fødselen enn før..kanskje fordi jeg etter å ha truffet Lina innså for alvor at hun spiser det samme som jeg spiser, selv om jeg hadde litt lyst til å fortrenge det da jeg gikk gravid og var megasnopesjuk den siste måneden!


16. Sånn ellers er det jo det viktigste på baby-innkjøpslisten som bør være sånn ca. i hus. For eksempel bilstol, bildress, seng med hard madrass, brystpumpe som sagt..., ammepute, litt klær, kanskje barnevogn..Barnerommet blir vel kanskje ikke brukt før etter noen måneder, siden det er mest praktisk å ha babyen på samme soverommet som en selv er på (særlig de nettene småtten vil ha mat hver time eller annenhver time..kremte..bin there, done that..). Og en annen ting jeg nesten glemte! Navlestumpen skal jo ikke gjøres noe med, men JEG trooor det at vi brukte myke brettebleier (Nøstebarn tøybleier) gjorde at navlestumpen her i gården falt av etter bare 3 dager, og uten å blø noe eller å bli betent. Så kanskje det er en ide å bruke tøybleier de første dagene..? Vi brukte det mens vi var på Storken, men jeg vet ikke hvordan ting er på vanlige fødeavdelinger..Det kan være et hælvettes styr med brettebleier både i forhold til størrelsen på dem (babyen ser ut som en bowling-kø..) og nybegynner-styr med å få dem på babyen. Og selvfølgelig også om man har klær som passer over bleiene; det er jo også en ting å tenke på! Likevel angrer jeg ikke på at vi brukte dem helt i starten av. Nå er vi nesten gått helt over til alt-i-ett-tøybleiene om dagen og papirbleier om natten pga Lina har vokst så mye at brettebleiene blir for store for de aller fleste klærne hun har, meh! Men; satser dere på brettebleier, så mener jeg det kan være lurt å kjøpe pysjamaser uten fot og sparkebukser uten fot fra Nøstebarn. Disse har nemlig knepping i skrittet, sånn at man ikke trenger av med hele plagget for å skifte bleie..Ting tar tid..særlig når man står med det hærket midt på natten og banner og steiker..


Lurer fælt på om det er noe jeg kan ha utelatt nå; noen som har flere tips?! Anyways..hvis du er gravid eller tenker på å bli det, håper jeg disse tipsene kan være litt nyttige.. :-)





6 kommentarer:

  1. Oi dette var et bra innlegg med mange tips. Blir litt skremt må jeg innrømme. Men veldig greit å vite for alle tenker jeg! Og nå har du en bruksanvisning til neste gang;) Iallefall en liten pekepinne om hvordan det kan bli.

    SvarSlett
  2. Det her var en flott huskeliste med mange gode tips :) tror jeg lagrer linken til det en gang blir min tur ;)

    SvarSlett
  3. Haha, leste det her før jeg dro på skolen og fikk en sabla festlig start på dagen :o) Digger deg og skildringene dine. Gleder meg til flere tips og triks fra deg den dagen det er min tur :p Hihi

    SvarSlett
  4. En veldig bra liste!! :) Det ER lettere med nr 2 ;)

    SvarSlett
  5. Tusen takk for tipsene. Selv om jeg visste det meste fra før, så er det godt å få en påminnelse ;)

    SvarSlett
  6. Ha ha, ja, du har gjort en del erfaringer...Det verste er at man ikke helt tror på det før man får unger sjøl. Da fatter man det. Jeg husker at jeg hadde lest at man burde ha med seg matpakke og drikke og sånn til fødselen. Lissom at vi trengte det... Og amming...Det gjør man jo hele tida.
    Første gang jeg skulle på helsestasjonen med min første, måtte mannen min bli med. For jeg klarte ikke helt å kle av og på babyen....Ja, ja, man lærer etterhvert...

    SvarSlett

Spamming og usaklige ting slettes. Sånn ellers er du fri til å kommentere som du vil :-)